[...] ani inne przetworzone), chleb żytni, ziemniaki, owoce raczej nie jako główne źródło T: oleje (do smażenia kokosowy, ewentualnie rzepakowy i oliwa do krótkiego), masło, smalec, orzechy, ewentualnie np. siemię lniane, także z jajek i tłustych mięs + warzywa I generalnie z takich źródeł/produktów coś sobie skomponuj ;-) (oczywiście o czymś [...]
Olej kokosowy, smalec, rzepakowy, masło klarowane, czy pam. Przy dobrej patelni tak niewiele sie tego stosuje, że bez różnicy. Można nawet bez dodatku.
[...] dasz sobie raz na jakiś czas do smaku tego masła orzechowego to luz, chodzi o to żebyś nie bazowała na nim jako źródle tłuszczu, no bo nie jest ono dobre ;-) A ser żółty to raczej jaki lubisz. Tylko uważaj na seropodobne podróbki. Ładne miski. Dobrze, że nie smażysz na oliwie. Do dłuższego smażenia idealny jest smalec albo olej kokosowy :-)
[...] ale i tak polecialo ~5cm wiec jestem mega zadodolony do smazenia ostatnio kupilem olej kokosowy nie extra virgin ale moze i lepiej czuc jak smalec bez zapachu kokosa extra virgin podobno juz jedzie kokosem sporo idzie keczupu mi nie uzywam sosow - rzadko - choc tez wpadaja jak mam spagetti to wiadomo ze musi byc [...]
[...] w folii na gęsim smalcu z olejem kokosowym i pakietem warzyw. Orzechów za dużo nie ma potrzeby jeść. Najkorzystniejsze dla nas są tłuszcze nasycone : olej kokosowy, smalec gęsi, smalec kaczy (ciężko dostępny), tłuszcz z wołu, z baraniny, masło (nie polecam smażyć), masło klarowane (ghee) i oczywiście produkty, które mają bardzo dobre [...]
s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]
Olej z pestek winogron zamień na oliwę z oliwek, olej z awokado lub olej z jakiś orzechów (np. włoskich, migdałów) - w przypadku jedzenia na zimno. Jeżeli miał by być podgrzewany to wtedy wybieraj olej kokosowy, smalec, masło klarowane. Powodzenia :-)
[...] jagodowych, oprócz jednego tygodnia w którym spadków nie odnotowałam Z czego: żródła białka: wszelakie mięsiwo, ryby, jaja źródła tłuszczy: oliwa, olej kokosowy, masło, smalec, etc. węgle z awokado,orzechów + warzywa zielone bez liczenie min 750g dziennie Miskę udało mi się utrzymać krystalicznie czystą i zgodną z narzuconymi ograniczeniami- [...]
jesli to olej rzepakowy to jeszcze ujdzie (lepszy niz slonecznikowy itp.), ale lepszy smalec, oliwa, olej kokosowy, PAM Dzieki Ellis, juz czytam Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-09-14 09:25:28
lukakozi - akurat obawa przed cholesterolem pokarmowym jest zbyt daleko posuniętą, to raz - a dwa smalec zawiera go nie za wiele. Zachecam do zpoznania się z literaturą fachową na temat wpływ cholesterolu pokarmowego na rozwój chorób układu krązenia, choćby: Fernandez ML. Rethinking dietary cholesterol. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012 [...]
[...] odpowiedni, bo aż takiej wiedzy nie mam. JEDZONKO LICZONE "NA OKO" Z LICZENIEM TYLKO WW (TAK MNIEJ WIĘCEJ) 1.Pasztet ze strączków, jajecznica: 4 jaja, mnóstwo cebuli, smalec, kilka rzodkiewek. 2. Koktail: borówki leśne + mleko nie sklepowe, puszka sardynek w pomidorach, cała kalarepa 4. Filety z flądry bałtyckiej, naleśniki z jagodami: [...]